Γιατί να επιλέξει η μέλλουσα μητέρα το Μη Επεμβατικό Προγεννητικό Έλεγχο

Έλεγχος των επιπέδων της TSH στην εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητος;
13 Οκτωβρίου 2016
Έλεγχος Ομάδας Αίματος και Rhesus στην εγκυμοσύνη. Γιατί είναι απαραίτητος;
17 Οκτωβρίου 2016

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Κύριο μέλημα του ζευγαριού που περιμένει παιδί αλλά και του γιατρού που επιβλέπει την κύηση είναι να διασφαλιστεί μια καλή εγκυμοσύνη και φυσικά η υγεία του εμβρύου.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει το ζευγάρι τις εναλλακτικές σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο, αλλά και τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με κάθε επιλογή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα επιλέγει τον προγεννητικό έλεγχο είτε ύστερα από κάποιο υπερηχογράφημα που παρουσίασε ανησυχητικές ενδείξεις, είτε λόγω άλλων παραγόντων, όπως το οικογενειακό ιστορικό.

ΝΙΡΤ test: 99% έγκυρη διάγνωση – 100% ασφάλεια για την έγκυο και το μωρό

Ενώ ο προγεννητικός έλεγχος εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, ο NIPT Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος (NIPT: Noninvasive Prenatal Testing) είναι μια εξαιρετική ιατρική εξέλιξη, που μπορεί να αποτρέψει την αποβολή των υγιών εμβρύων μετά από μία επεμβατική προγεννητική εξέταση, όπως η αμνιοπαρακέντηση ή η δειγματοληψία χοριακής λάχνης. Σε αντίθεση με τις επεμβατικές διαδικασίες που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια, η καινοτομία του μη επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου είναι ότι δεν ενέχει τον κίνδυνο αποβολής ή βλάβης στο έμβρυο. Πρόκειται για μία εξέταση διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα, με >99% ακριβή αποτελέσματα στην ανίχνευση γενετικών ανωμαλιών, σχεδόν ισοδύναμα με τις επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους όσον αφορά τις πιο κοινές χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Πώς γίνεται ένα NIPT test

Μέσω μίας απλής δειγματοληψίας από τη μητέρα, η τεχνολογία του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου ανιχνεύει –ήδη από την 9η εβδομάδα της κύησης– το ελεύθερο DNA του εμβρύου στο αίμα της μέλλουσας μαμάς και το εξετάζει για διάφορες χρωµοσωµικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Down και όχι μόνο.

To Clarigo™ NIPT της Science Labs

Ένα αξιόπιστο NIPT test, υψηλής ευαισθησίας, με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, 100 % ασφαλές και με μηδενικό ρίσκο είναι το Clarigo™ NIPT της Science Labs, της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, που παρέχει τη δυνατότητα σε ζευγάρια, να πραγματοποιήσουν την πιστοποιημένη κατά CE-IVD δοκιμασία Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου στην Ελλάδα. Το Clarigo διενεργείται μεταξύ 8ης και 10ης εβδομάδας της κύησης, συνδυαστικά μαζί με υπερηχογράφημα, αποτελώντας το βέλτιστο έλεγχο για συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όπως η τρισωμία 21 (Σύνδρομο Down), η τρισωμία 18 (Σύνδρομο Edwards ) και η τρισωμία 13 (Σύνδρομο Patau).

 

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται ο έλεγχος ΝΙΡΤ

Η διενέργεια του ΝΙΡΤ test συνιστάται για τις γυναίκες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως εκείνες που είναι 35 ετών και άνω ή εκείνες των οποίων το υπερηχογράφημα έχει αποκαλύψει κάποια εμβρυϊκή ανωμαλία ή τα αποτελέσματα των γενετικών ελέγχων τους είναι αρνητικά ή σε περιπτώσεις προηγούμενων παιδιών με γενετική ανωμαλία. Επειδή, ωστόσο, η κλινική αξία του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT) έχει πλέον αναγνωριστεί από τις περισσότερες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες της Αμερικής και της Ευρώπης, για τη σημασία του στην ανίχνευση μερικών από τις πιο συνήθεις γενετικές παθήσεις και τρισωμίες, πρόσφατα, οι κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής (ACMG) συνιστούν την ενημέρωση όλων των εγκύων για την αξία και τα κλινικά οφέλη διενέργειας του NIPT σε κάθε κύηση, ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας και από το αν η κύηση θεωρείται «υψηλού κινδύνου».

Επίσημη αναγνώριση της κλινικής αξίας του ΝΙΡΤ

Η αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας της αξίας της διενέργειας του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου NIPT, σε κάθε έγκυο, ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο, δίνει από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, σιγουριά στην έγκυο και γενικότερα στο ζευγάρι αλλά και το γυναικολόγο, για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. «Είναι χαρά μας που μία αξιόπιστη εξέταση, όπως το Clarigo™ NIPT τεστ του Science Labs, βρίσκεται στη διάθεση κάθε Ελληνίδας εγκύου που θέλει να ενημερωθεί για την ανάπτυξη του μωρού της έγκυρα και έγκαιρα. Είναι μία πραγματικά πολύτιμη εξέταση και η μόνη που διενεργείται στη χώρα μας», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Science Labs, Επαμεινώνδας Βρεττός.

Πηγή: infokids.gr