Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος NIPT: κατάλληλος για μέλλουσες μαμάδες κάθε ηλικίας

Βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη Μπορεί η ανεπάρκεια να επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του εμβρύου;
22 Σεπτεμβρίου 2016
Έλεγχος των επιπέδων της TSH στην εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητος;
13 Οκτωβρίου 2016

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος NIPT

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τη χαρά του ζευγαριού που περιμένει ένα παιδί. Όμως, ακόμα και αν όλα φαίνεται να είναι φυσιολογικά, κάποιες ανησυχίες υπάρχουν πάντα στο πίσω μέρος τους μυαλού και αφορούν ερωτήματα σχετικά με την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Όμως, τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα από τα ερωτήματα αυτά μπορούν να απαντηθούν εύκολα και χωρίς κανένα ρίσκο για το έμβρυο και τη μητέρα, που δε χρειάζεται να περιμένει, πλέον, εννέα μήνες για να βεβαιωθεί ότι το μωρό της είναι υγιές.

Η προγεννητική ιατρική έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, οι γονείς μπορούν, κάνοντας το τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT ), με μία απλή εξέταση αίματος της μητέρας, να μάθουν αν το μωρό διατρέχει κίνδυνο γενετικών παθήσεων, όπως το σύνδρομο Down, καθώς ένα μέρος του εμβρυικού DNA κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας, από πολύ νωρίς στην κύηση.

Από την 9η εβδομάδα της κύησης, το DNA αυτό μπορεί να ελεγχθεί για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του μωρού. «Η έως τώρα εμπειρία μας έχει δείξει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν τόσο σημαντικές πληροφορίες, κρίσιμες για την υγεία του μωρού τους, ήδη από την 9η εβδομάδα κύησης», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Science Labs, Επαμεινώνδας Βρεττός, όπου πραγματοποιείται τοπροηγμένο τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου Clarigo.

1 στα 700 μωρά γεννιέται με σύνδρομο Down

Οι γενετικές παθήσεις είναι πιο συχνές από ό,τι πολλοί από μας πιστεύουμε. Περίπου 1 στα 700 μωρά γεννιέται με σύνδρομο Down, και αυτά τα στατιστικά δεδομένα συνεχώς αυξάνονται, καθώς αυξάνεται η ηλικία της μητέρας. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν είναι πως το σύνδρομο Down, δεν κληρονομείται από τη μητέρα ή τον πατέρα. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα τυχαίο λάθος, στην κυτταρική διαίρεση, τη στιγμή της σύλληψης, το οποίο προκαλεί ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21 στο μωρό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το σύνδρομο Down προκαλείται, επειδή κάποια από τις γενετικές πληροφορίες των γονέων μεταβιβάζεται στο παιδί με διαφορετικό τρόπο.

Το τεστ Clarigo™ NIPT

Ένα αξιόπιστο NIPT τεστ, υψηλής ευαισθησίας, με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, 100 % ασφαλές και με μηδενικό ρίσκο είναι το Clarigo™ NIPT της Science Labs. Μπορεί να γίνει μεταξύ 8ης και 10ης εβδομάδας της κύησης, συνδυαστικά μαζί με υπερηχογράφημα, αποτελώντας το βέλτιστο έλεγχο (που σαφώς υπερέχει των συμβατικών επιλογών ελέγχου), για συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όπως η τρισωμία 21 (Σύνδρομο Down), η τρισωμία 18 (Σύνδρομο Edwards) και η τρισωμία 13 (Σύνδρομο Patau).

To Science Labs είναι η πρώτη Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, που παρέχει τη δυνατότητα σε ζευγάρια, να πραγματοποιήσουν την πιστοποιημένη κατά CE-IVD δοκιμασία Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου στην Ελλάδα και μάλιστα πρόσφατα βραβεύτηκε γι’ αυτό.

Επίσημη αναγνώριση της κλινικής αξίας του ΝΙΡΤ

Καθώς η κλινική αξία του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT)αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες της Αμερικής και της Ευρώπης, για τη σημασία του στην ανίχνευση μερικών από τις πιο συνήθεις γενετικές παθήσεις και τρισωμίες, πρόσφατα, οι κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής (ACMG) συνιστούν την ενημέρωση όλων των εγκύων για την αξία και τα κλινικά οφέλη διενέργειας του NIPT σε κάθε κύηση, ανεξάρτητα από την ηλικία της μητέρας και από το αν η κύηση θεωρείται «υψηλού κινδύνου».

«Η αναγνώριση από το ACMG της αξίας της διενέργειας του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου NIPT, όπως το Clarigo™ NIPT τεστ του Science Labs, σε κάθε έγκυο, ανεξάρτητα από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο, ενισχύει την πεποίθησή μας για τη σπουδαιότητά του. Κάθε Ελληνίδα που είναι έγκυος πρέπει να ενημερώνεται και να έχει πρόσβαση σε μία τόσο πολύτιμη εξέταση», καταλήγει ο κ. Βρεττός.

Πηγή: infokids.gr