Αμνιοπαρακέντηση: Μπορώ να την αποφύγω;

Ασβέστιο και Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
29 Ιουνίου 2016
Εγκυμοσύνη και βιταμίνη Β12. Ποιος ο ρόλος της στην αναιμία;
6 Ιουλίου 2016

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε μέλλουσα μητέρα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει στο μωρό της το καλύτερο ξεκίνημα για τη νέα του ζωή. Κάθε εβδομάδα κύησης που περνάει, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και ανησυχίες. Όμως, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο είναι αυτό που η μέλλουσα μαμά ανησυχεί περισσότερο και αναρωτιέται αν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα το μωρό της να πάσχει από κάποια γενετική διαταραχή, όπως το σύνδρομο Down.

Στη σύγχρονη εποχή, κάθε μέλλουσα μαμά πρέπει να νοιώθει πολύ τυχερή. Και αυτό γιατί σήμερα όσο ποτέ, έχει στη διάθεση της μία πληθώρα από εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ή/και άλλων διαταραχών, προκειμένου να προάγουν αφενός μία φυσιολογική, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη, αφετέρου να διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό τη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

Στη διάρκεια του απαιτητικού πρώτου τριμήνου, η έγκυος υποβάλλεται στον υπερηχογραφικό έλεγχο της Αυχενικής Διαφάνειας, ο οποίος πραγματοποιείται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους στην Εμβρυομητρική Ιατρική γυναικολόγους.

Η εξειδικευμένη αυτή εξέταση περιλαμβάνει δύο επιμέρους εξετάσεις: 1) Ένα πολύ αναλυτικό υπερηχογράφημα και 2) Μία λήψη αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών ελεύθερη β-hCG και PAPP-A.

Τα αποτελέσματα από τις δύο αυτές εξετάσεις συνυπολογίζονται με έναν ειδικό αλγόριθμο και προκύπτει μία τελική πιθανότητα το μωρό να είναι φυσιολογικό ή να πάσχει από μία συγκεκριμένη χρωμοσωμική ανωμαλία.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν έναν αυξημένο κίνδυνο για μια γενετική ασθένεια, ο μαιευτήρας μπορεί να προτείνει την πραγματοποίηση μίας διαγνωστικής εξέτασης, όπως η λήψη τροφοβλάστης (ή λήψη χοριακών λαχνών -CVS) ή η αμνιοπαρακέντηση, ανάλογα με τις εβδομάδες της κύησης και το ιστορικό της ασθενούς.

Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις, αν και δίνουν σαφή στοιχεία, η πλειοψηφία των εγκύων επιθυμεί να τις αποφύγει καθώς ενέχουν τον κίνδυνο αποβολής , αφού πρόκειται για επεμβατικές διαδικασίες.

Ένας κίνδυνος που αν και μικρός (1/200 έως 1/400 η αμνιοκέντηση και περίπου 1/100 το CVS), δε μπορεί παρά να αποτελεί μία μεγάλη πηγή φόβου και ανασφάλειας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μία εγκυμοσύνη που έχει έρθει με μεγάλη δυσκολία, πχ είτε λόγω προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας, είτε λόγω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα πιο σημαντικό από το να έχει η έγκυος και ο θεράποντας ιατρός της τη δυνατότητα ελέγχου των πιο κοινών χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με μία εξέταση απόλυτα ασφαλή και υψηλής αξιοπιστίας. Η εξέταση αυτή είναι ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Science Labs NIPT / Clarigo Test.

Το προηγμένο αυτό γενετικό τεστ NIPT, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με τον προηγμένο ιατρο-βιοτεχνολογικό εξοπλισμό του SCIENCE LABS, εξετάζει το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα της μέλλουσας μητέρας με σκοπό την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Το Clarigo / Science Labs NIPT τεστ, διακρίνεται από πολύ μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, και το σημαντικότερο, δεν ενέχει τον κίνδυνο αποβολής.

Πότε ένας ιατρός συστήνει την πραγματοποίηση του Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου Clarigo / Science Labs NIPT;

Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει το τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου Clarigo / Science Labs NIPT σε κάθε έγκυο μετά τις 9 εβδομάδες κύησης. Οι έγκυες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού ρίσκου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, είναι αυτές που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από το Clarigo NIPT τεστ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε μπορεί να πραγματοποιηθεί και από γυναίκες που το ρίσκο τους για χρωμοσωμική ανωμαλία είναι μικρότερο. Ο θεράποντας ιατρός είναι εκείνος που θα συμβουλέψει σωστά την έγκυο ανάλογα με τα δεδομένα της κύησης και το ιατρικό της ιστορικό.

Γυναίκες μεγαλύτερες από 35 ετών στον τοκετό, όσες έχουν ανησυχητικά ευρήματα στον έλεγχο της Αυχενικής Διαφάνειας ή το Β Επιπέδου καθώς και εκείνες που έχουν βεβαρημένο ιστορικό που υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, είναι οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος Clarigo / Science Labs NIPT μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Η λήψη τροφοβλάστης CVS και η αμνιοπαρακέντηση είναι διαδικασίες που μέχρι σήμερα αποτελούσαν μονόδρομο στο να διαγνωσθεί μία χρωμοσωμική ανωμαλία όπως το σύνδρομο Down. Και εξακολουθούν να είναι απαραίτητες όταν υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις. Με την εξέλιξη της μοριακής γενετικής και βιοτεχνολογίας, η ανίχνευση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών σε ποσοστό μεγαλύτερο του >99% είναι πλέον εφικτή με τεστ Μη Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου.

Το Clarigo / Science Labs NIPT, είναι ένα πρωτοποριακό, ασφαλές, υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας γενετικό τεστ, που μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για μια επεμβατική διαδικασία όπως η αμνιοπαρακέντηση. Πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε κύησης και με τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού.